والدین با برقراری ارتباط صمیمانه و محبتآمیز در سالهای نخست زندگی کودک میتوانند، اعتماد به نفس فرزند خود را افزایش دهند.
دکتر امیررضا چمنی با بیان اینکه داشتن حس اعتماد به نفس و خود باوری کلید رسیدن به سلامت روانی در هر فرد است، افزود: اعتماد به نفس و خودباوری ارزیابی شخص از توانمندیها و همچنین نقاط قوت و ضعف خود است.
وی اضافه کرد: در صورتی که ارزیابی شخص از رفتارهای خود مثبت باشد، شخص احساس شایستگی و ارزشمندی از خود دارد و در مقابل، زمانی که ارزیابی شخص منفی باشد، به احساس حقارت و خودکمبینی دست پیدا میکند.
این روانپزشک افزود: تایید کودک از سوی والدین، ارتباط صمیمانه و محترمانه اطرافیان با کودک، تشویق و تحسین و مسئولیت بخشیدن به کودک در حد تواناییهای وی میتوانند موجب افزایش حس اعتماد به نفس کودک شود.
دکتر چمنی اجازه مخالفت کردن و همچنین ابراز عقیده و نظر از طرف کودک را از دیگر راههای افزایش حس خودباوری فرزندان اعلام کرد و تحقیر، تمسخر، بیتوجهى، انتقادهای نابجا و غیرمنصفانه والدین، ارتباط غیرمحترمانه، داد و فریاد، انتظارات بیش از حد از کودک و همچنین انتظار کامل بودن از فرزندان را از عوامل کاهش اعتماد به نفس برشمرد.
این فوق تخصص بیماریهای اعصاب و روان همچنین درباره تاثیر مثبت حس اعتمادبهنفس و خودباوری در افراد اضافه کرد: احساس رضایت از روند زندگی فردی و اجتماعى، برقراری ارتباط سالم، توانمندی در مقابل مسایل و مشکلات، استقبال از پستی و بلندیهای زندگی و همچنین ارائه راهحل به منظور رفع مشکل و در نهایت، پیشرفت و خلاقیت در امر تحصیل، از آثار مثبت حس خودباوری در افراد است.
وی خاطرنشان کرد: خصوصیاتی مانند وابستگی به دیگران، نوسانات خلقی زیاد، نقد غیرمنصفانه از خود، نداشتن کنترل زندگى، فرار از مشکلات زندگی طاقتفرسابودن استرس، افت در روابط اجتماعی و همچنین افت در عملکرد تحصیلی و شغلی و در نهایت افسردگی را از جمله ویژگیهای افرادی است که اعتماد به نفس ندارند.
دکتر چمنی افزود: افراد بالغ نیز با تمرکز بر نقاط قوت و مثبت خود، ترککردن انتقاد غیرمنصفانه از خود، ترسیم نکردن اهداف ایدهآل و غیرواقع بینانه در زندگی و برقرار کردن تناسب بین واقعیات و داشتهها در زندگی فردی خود، میتوانند حس خودباوری را تقویت کنند.
این روانپزشک تصریح کرد: داشتن اعتمادبهنفس و خودباورى، بهداشت روانی را در فرد تقویت میکند و از آسیبهای اجتماعی مانند اعتیاد و اختلافات زناشویی جلوگیری میکند.
وی به افراد توصیه کرد با جمعبندی نقاط مثبت زندگی و همچنین فهرست و مرور کردن آنها، این احساس ارزشمند را در درازمدت به خود منتقل کنند و در نهایت از ایجاد تنش ناشی از استرس و مشکلات در امان باشند.
حضرت امام جعفر صادق علیهالسلام میفرمایند
هرکه سه صفت داشته باشد چهار امتیاز در جامعه پیدا میکند. کسی که دروغ نگوید، ستم نکند، و خلف وعده ننماید عدالتش بر مردم معلوم شود، محبتش در دلهای جای گیرد، غیبتش حرام، و برادری با او واجب گردد.
چهار چیز از گنجهای بهشت است؛ مخفی داشتن مصیبت، کتمان درد، پنهان کردن صدقه و کتمان احتیاج.
بهشتیان چهار نشانه دارند؛ چهره گشاده، زبان نرم، دل مهربان و دست باز.
هر که چهار چیز را برای من متعهد شود، من چهارخانه در بهشت برای او ضامن میشوم؛ عهدهدار شود که انفاق کند و از فقر نترسد؛ در حق مردم نسبت به خود انصاف دهد؛ به همه سلام کند و جدل نکند هر چند بر حق باشد.
چهارچیز از چهار چیز سیر نمیشوند: زمین از باران، چشم از نگاه، زن از مرد، عالم از علم.
چهارچیز چهره را روشن کند؛ نگاه به صورت نیکو، آب جارى، و سبزه و سرمه کشیدن هنگام خواب.
منبع: کتاب نصایح حضرت آیةاللّه مشکینی قدسسره
|